Днес целият свят  следи внимателно коронацията на британския крал Чарлз

...
Днес целият свят  следи внимателно коронацията на британския крал Чарлз
Коментари Харесай

Коронацията на Чарлз III - символика в духа на новото време

Днес целият свят  следи деликатно коронацията на английския крал Чарлз Трети, наследил трона от майката си кралица Елизабет Втора. 

 

 

Today's the day!@royalfamily#Coronationpic.twitter.com/kFmvfRDvnp
— The Prince and Princess of Wales (@KensingtonRoyal) May 6, 2023
Как ще протече церемонията по коронацията

Историческият ден, 6 май, стартира с Кралска върволица, с която кралят и кралицата ще дойдат с колесница в Уестминстърското абатство от Бъкингамския замък.  

Церемонията по коронацията  ще продължи към два часа. Ще я управлява Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, нравствен предстоятел на Англиканската черква.

По време на церемонията кралят ще постави клетва. Текстът й е направен през 1688 година, само че през годините е претърпял промени. Кралица Елизабет Втора да вземем за пример по време на церемонията преди 70 години се закле  да ръководи съгласно техните закони народите на Обединеното кралство и на 14-те страни, над които господства Британската корона и да пази Англиканската черква, на която английският монарх е висш водач.

Очаква се за първи път монархът ще произнесе на всеослушание къса молитва, представителите на други вероизповедания ще играят дейна роля в събитието, кралицата ще бъде помазана със светото миро пред всички, което също е оригиналност, а пасажи от службата по време на церемонията ще бъдат прочетени на уелски, на ирландски и шотландски келтски език. 

После Чарлз Трети ще седне на трона на крал Едуард Първи - двуметров престол от кестеново дърво, датиращ от над 700 години. Под него се слага Камъкът на ориста, докаран при строги ограничения за сигурност чак от Единбургския замък и трансформирал се през вековете в знак на монархията. На трона кралят ще бъде помазан от архиепископа, след това ще получи кралските атрибути – кралската тога, кралската сфера, скиптрите, мечовете. После на главата му ще бъде сложена Короната на Свети Едуард Изповедник, а членовете на кралското семейство ще отдадат респект на монарха.

По време на церемонията ще бъде коронясана и кралицата консорт Камила.

Сред новостите по време на церемонията в Уестминстърското абатство ще има отдаване на респект от народа към краля. По време на този детайл от церемонията Кентърбърийският архиепископ „ ще призове всички доброжелателни хора в Обединеното кралство Англия и  Северна Ирландия и в други кралства и територии да отдадат респект в сърцето си и мислите си на техния безспорен крал и бранител на всички ”.

После Чарлз Трети и брачната половинка му ще потеглят с колесница на Процесия на коронацията към Бъкингамския замък, придружавани от конвой от 4000 военни в парадна униформа.

След това кралското семейство ще се появи на балкона на двореца, с цел да приветства нацията и да участва на прехвръкване на самолети от Кралските военновъздушни сили.

През по-голямата част от последните хиляда години кралете и кралиците на Англия и Англия са били коронясвани в Уестминстърското абатство в Лондон на гала, която съвсем не се е трансформирала през вековете. Тридесет и осем монарси са били коронясани в абатството, а единствено за двама не е провеждана гала. Единият е Едуард V, един от двамата млади принцове, за които се счита, че са били убити в Лондонската кула през XV век, и Едуард VIII, който абдикира, с цел да се ожени за американката Уолис Симпсън. 

  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР